wtorek, 25 listopada 2014

Jedno-porcjowy Tofurnik

Każdemu przychodzi taka ochota, żeby zjeść coś słodkiego, a na dodatek na ciepło, bo przecież rozpoczął się sezon zimowy. W zapasie miałam tofu z którego wyczarowałam szybki i smaczny Tofrunik dosłownie na jeden kęs!



Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka budyniu bez cukru np. śmietanowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki mleka lub wody
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Łączymy i mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego!


niedziela, 23 listopada 2014

sobota, 22 listopada 2014

Współpraca z Fitomento.com

Wchodząc na mojego osobistego e-mail'a dostałam wiadomość od osoby ze strony Fitomento.com. Na stronie internetowej można znaleźć wiele ciekawostek na temat aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania, a ponadto ułożyć swój własny zestaw ćwiczeń lub po prostu wybrać z gotowych planów treningowych. 



Witryna jest wyposażona w Blog na którym ukazują się wpisy dotyczące wybranych produktów i na temat aktywności fizycznej. W łatwy sposób każda zarejestrowana osoba swobodnie może skomentować dany post i wyrazić opinię na temat co, o tym myśli.



Nowoczesność portalu pozwala komunikować się z innymi osobami poprzez wyszukiwanie swoich znajomych i przesyłanie wiadomości.



Treningi, które znajdują się na stronie, są bogate w bardzo ciekawe i wartościowe ćwiczenia, dzięki którym można zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Za każdy wykonany trening, który wybraliśmy dostajemy punkty za które zdobywamy poziomy i możemy rywalizować się z swoimi znajomymi.


W ramach współpracy z blogiem na stronie zostaną umieszczone moje przepisy i posty dotyczące zdrowego odżywiania i motywacji do treningów.


Zapraszam do odwiedzania portalu i rejestracji. :)

czwartek, 20 listopada 2014

Leczo z wędzoną kiełbaską sojową

Danie typowo wegetariańskie dla miłośników duszonych warzyw z dodatkiem ostrego smaku. Idealne na jesienną-zimową pogodę. W roli głównej kiełbaski sojowe wędzone.



Składniki:
2 porcje

  • 2 kiełbaski sojowe wędzone
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchew
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.  Z papryki osuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Pomidora zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażymy, aż wszystko nabierze smaku i aromatu.

Smacznego!