środa, 3 września 2014

Mąka ryżowa - jak wykonać?

Nie każdy z nas mieszka w takich miastach, gdzie co krok jest sklep z zdrową lub ekologiczną żywnością. Jednak jest wiele prostych rozwiązań, a mianowicie różnorodne produkty możemy stworzyć sami! W tym wpisie zaprezentuję jak wykonać domową mąkę ryżową. Wpis jest dołączony do akcji bezglutenowej, bo ryż nie zawiera glutenu, a mąka tym bardziej. ;)



Składniki:

  • 1 kg ryżu białego długoziarnistego 
  • młynek do kawy

Sposób przygotowania:
Do młynka wsypujemy nie wielką ilość ryżu i mielimy w odstępach czasu, aby go nie przegrzać. Następnie przesiewamy przez sitko i przesypujemy do papierowej torebki.



poniedziałek, 1 września 2014

Akcja Bezglutenowy wrzesień

Z dniem dzisiejszym na blogu rozpoczęła się akcja "Bezglutenowy wrzesień". Będę umieszczała przepisy na dania bez pszenicy.

Jeśli przyłączacie się do akcji wklejcie poniższy baner na bloga i w wpisy z daniami bezglutenowymi.


Więcej informacji o akcji w poniższych wpisach:

sobota, 30 sierpnia 2014

Koktajl pietruszkowy

Na pewno każdy z nas słyszał jakie właściwości mają zielone koktajle. Połączenie owocowo-warzywne jest bardzo pyszne i zdrowe, a przede wszystkim oczyszczające. W kuchni miałam nadmiar pietruszki, a co jeszcze dodałam? Wszystko poniżej. ;)



Składniki:

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 średnie jabłko
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:
Natkę i jabłko dokładnie umyć i osuszyć. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym.

Smacznego!