Składniki:
- 2 żółtka + 2 białka
- 50 ml białek jaj
- 50 g erytrytolu
- 10 ml oleju rzepakowego
- 100 g banana bez skórki
- 50 g mąki ryżowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
- 100 g marchewki (obranej)
- 20 g orzechów włoskich
- 20 g pistacji łuskanych niesolonych
- 20 g mieszanki tropikalnej
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce utrzeć żółtka z erytrytolem, olejem i bananem. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Kolejno do miski wrzucić startą na grubych oczkach marchewkę oraz orzechy włoskie i pistację. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka - delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać mieszanką tropikalną. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Piękne i pyszne ciasto! 😍 Ile dobroci w środku! 🧡
OdpowiedzUsuńCiasta marchewkowego w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń