czwartek, 22 września 2022

Torcik z figami

Dietetyczne torciki?! Zawsze i wszędzie! Idealnie do niego się spiszą białka jaj od Farma białka!




Składniki:
Biszkopt
  • 200 ml białek jaj
  • 50 g erytrytolu
  • szczypta soli
  • 50 g mąki ryżowej
  • 20 g kakao
  • 20 ml soku pomarańczowego do nasączenia 
Nadzienie
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 20 g żelatyny + 50 ml wrzącej wody
  • 10 g erytrytolu
  • 180 g ( 2 sztuki) świeżych fig 

Sposób przygotowania:
Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo erytrytol. Na koniec dodać mąkę i kakao - wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ciasto po wyjęciu oraz ostudzeniu nasączyć sokiem pomarańczowym oraz przełożyć nadzieniem. Na wierzch ułożyć świeże figi.

Nadzienie
W miseczce rozpuścić żelatynę. Dodać jogurt grecki oraz erytrytol. Całość wymieszać. Nadzieniem przełożyć biszkopt.

Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny lib całą noc.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz