Składniki:
Biszkopt
- 200 ml białek jaj
- 50 g erytrytolu
- szczypta soli
- 50 g mąki ryżowej
- 20 g kakao
- 20 ml soku pomarańczowego do nasączenia
Nadzienie
- 400 ml jogurtu greckiego
- 20 g żelatyny + 50 ml wrzącej wody
- 10 g erytrytolu
- 180 g ( 2 sztuki) świeżych fig
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo erytrytol. Na koniec dodać mąkę i kakao - wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ciasto po wyjęciu oraz ostudzeniu nasączyć sokiem pomarańczowym oraz przełożyć nadzieniem. Na wierzch ułożyć świeże figi.
Nadzienie
W miseczce rozpuścić żelatynę. Dodać jogurt grecki oraz erytrytol. Całość wymieszać. Nadzieniem przełożyć biszkopt.
Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny lib całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz