wtorek, 19 października 2021

Ciasto jogurtowe z miodem i śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, więc pora je doskonale wykorzystać! Polecam użyć jako substancji słodzącej miodu z pasieki Apimar, który sprawi, że ciacho jest jeszcze lepsze!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 40ml oleju rzepakowego
  • 60ml miodu z maliną
  • 70g mąki ryżowej
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 5g proszku do pieczenia
  • 100g jogurtu greckiego
  • 300g śliwek bez pestek
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z miodem na puszystą masę. Dodać olej, mąki, proszek do pieczenia i jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię wyłożyć pokrojone połówki śliwek. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ale nawet nie wiem czy jadłem. Widzę mąkę ryżową i kukurydzianą, których w domu nie stosuję a w cukierni nie wiem jakjest.
    Smacznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto słodzone miodem to super rozwiązanie :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwki i miód to świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń