Kto uwielbia pieczywo to ten przepis jest właśnie dla niego! Jak można wykorzystać melasę z karobu (chleba świętojańskiego)? Ja ją postanowiłam użyć do upieczenia chleba pełnoziarnistego. Polecam, bo połączenie jest idealne.
Składniki:
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
- 3g drożdży suszonych
- 70ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 20ml melasy z karobu
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i melasę. Całość dokładnie wymieszać. Potem wlać ciepłą wodę. Bardzo dokładnie wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upływie czasu ciasto ponownie wymieszać, przełożyć do formy. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz