wtorek, 29 października 2024

Ćwiartka kurczaka z kaszą bulgur, marchewką, pietruszką i sosem Ranch

Aksamitna ćwiartka z kurczaka smażona wraz z marchewką i pietruszką w air fray'erze, podana z kaszą bulgur oraz wyśmienitym sosem wiejskim Ranch od Kubrysan. Wspomniany sos idealnie nadaje się do smażonego lub pieczonego mięsa oraz jako dip do warzyw.


Składniki:

  • 350 g ćwiartki z kurczaka
  • 50 g suchej kaszy bulgur + 150 ml wody
  • 100 g obranej marchewki
  • 100 g obranej pietruszki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 5 g sosu wiejskiego Ranch
  • przyprawy: przyprawa do mięsa drobiowego, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, a następnie natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny. Po upływie czasu ćwiartkę przenieść do formy, dorzucić pokrojone w plastry marchewkę i pietruszkę.  Smażyć w air fray'erze przez 45 minut w 180 stopniach. Między czasie ugotować kaszę bulgur. Przygotować sos - do jogurtu naturalnego dodać sypki sos wiejski Ranch. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Upieczoną ćwiartkę z kurczaka i warzywa podać z kaszą bulgur i sosem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz