Aksamitna ćwiartka z kurczaka smażona wraz z marchewką i pietruszką w air fray'erze, podana z kaszą bulgur oraz wyśmienitym sosem wiejskim Ranch od Kubrysan. Wspomniany sos idealnie nadaje się do smażonego lub pieczonego mięsa oraz jako dip do warzyw.
Składniki:
- 350 g ćwiartki z kurczaka
- 50 g suchej kaszy bulgur + 150 ml wody
- 100 g obranej marchewki
- 100 g obranej pietruszki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 5 g sosu wiejskiego Ranch
- przyprawy: przyprawa do mięsa drobiowego, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, a następnie natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny. Po upływie czasu ćwiartkę przenieść do formy, dorzucić pokrojone w plastry marchewkę i pietruszkę. Smażyć w air fray'erze przez 45 minut w 180 stopniach. Między czasie ugotować kaszę bulgur. Przygotować sos - do jogurtu naturalnego dodać sypki sos wiejski Ranch. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Upieczoną ćwiartkę z kurczaka i warzywa podać z kaszą bulgur i sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz