wtorek, 28 października 2014

Biszkoptowe placuszki z gruszką

Bardzo dawno nie robiłam żadnych delikatnych placuszków. Pora nadeszła na biszkoptowe z kawałkami gruszki. Rozpływające i delikatne - urzekną każde podniebienie! :)



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej/kukurydzianej
  • szczypta cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • mała gruszka

Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Do żółta dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i umytą, obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Do białek dodajemy poprzednią masę z mąką i mieszamy delikatnie łyżką, aż połączą się wszystkie składniki. Jeden placuszek to jedna łyżka. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, aż do zarumienienia.

Smacznego!


25 komentarzy:

  1. na pewno są pyszne <3


    _________________________
    fashionblogger,styling&makeup
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bajecznie.. mniam, naszła mnie teraz ochota, mm ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojeju, mmm jaka pychota. ;3
    Swietny post. :)

    Poklikasz w linki? Proszę to dla mnie bardzo ważne. Dziekuje <3 http://lusialuska.blogspot.com/2014/10/wishlist-sheinside.html?m=0#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne placuszki :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda, pyszne :) muszę zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście urzekające - jak dla mnie szóstka z plusem ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Uwielbiam takie racuszki! Świetny pomysł, żeby zamienić jabłka na gruszki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam z jabłkiem, ale z gruszką też muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. super pomysl na wykorzystanie gruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie i apetycznie ;)

    Pozdrawiam
    www.poplataniee-pomieszaniee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, chyba zrobię sobie takie w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Troszkę jak racuszki z jabłkiem czyli smak dzieciństwa trochę inaczej

    OdpowiedzUsuń