photo © Pinterest
niedziela, 20 kwietnia 2025
czwartek, 17 kwietnia 2025
Tofu wędzone z bukietem warzyw, pieczarkami i makaronem spaghetti smażone w air fray'erze
Pełnowartościowe danie, wegańskie oraz wegetariańskie. Wariacja smaków przekona nawet niejadków, ale też przeciwników weganizmu, czy wegetarianizmu. W roli głównej tofu wędzone i makaronem spaghetti durum od Czarnieckie Makarony!
Składniki:
- 90 g tofu wędzonego
- 50 g suchego makaronu spaghetti durum
- 225 g mrożonego bukietu warzywnego
- 100 g pieczarek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka mielona
- 5 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron. Gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Między czasie tofu wędzone odsączyć z zalewy, pokroić w średniej wielkości kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Do naczynia wrzucić tofu wędzone, bukiet warzyw mrożonych, pieczarki, ugotowany makaron. Następnie dodać przyprawy i olej rzepakowy - dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i smażyć w air fray'erze przez 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 15 kwietnia 2025
Ciasto kasztanowo-owsiane z ananasem suszonym, siemieniem lnianym i pestkamj słonecznika
Inne niż zazwyczaj ciasto do niedzielnej kawy z wykorzystaniem mąk oraz bakali od Natural Expert!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 100 g banana bez skórki
- 50 g mąki kasztanowej
- 50 g mąki owsianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g pestek słonecznika
- 10 g siemię lnianego
- 50 g ananasa suszonego kuli bez cukru
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, aromat, oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia - wymieszać. Następnie dodać pestki słonecznika, siemię lniane - ponownie wmieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć kulki ananasa suszonego. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
poniedziałek, 14 kwietnia 2025
Jaja z mieszanką warzyw, kiszoną kapustą, papryką czerwoną, ketchupem, majonezem i oliwą z oliwek
Pełnowartościowe danie z jajami ugotowanymi na twardo, mieszanką warzyw, kiszoną kapustą, ketchupem o obniżonej zawartości kalorii, majonezem i oliwą z oliwek od Meraklis!
Składniki:
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 225 g mrożonej mieszanki warzywnej (kalafior, marchewka, pietruszka ziemniaki)
- 100 g kiszonej kapusty
- 150 g papryki czerwonej
- 20 g ketchupy o obniżonej zawartości kalorii
- 10 g majonezu
- 10 ml oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Jaja wrzucić do zimnej wody, posolić. Gotować 10 minut od zagotowania wody. Między czasie na patelnię wrzucić mrożone warzywa, kiszoną kapustę, przyprawy i dodać oliwę. Smażyć ok 15 minut na małym palniku. Do gotowych warzyw dodać umytą, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać ketchup i majonez - całość wymieszać. Podawać z ugotowanymi i obranymi jajami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)