niedziela, 30 marca 2025
czwartek, 27 marca 2025
Udko z kurczaka z serem Epoisses, marchewką, śliwką i miodem smażone w air fray'erze
Aksamitny smak smażonego udka z kurczaka z serem Epoisses od Germain, które są otulone w marchewce, śliwce a dodatkowej słodyczy dodaje miód!
Składniki:
- 250 g udka z kurczaka
- 25 g sera Epoisses
- 225 g marchewki w kostce mrożonej
- 100 g śliwki świeżej bez pestki
- 20 g miodu wielokwiatowego
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie
środa, 26 marca 2025
Współpraca z "Germain"
"Germain" jest francuską mleczarnią powstałą już w 1921 roku przez Henriego Germain. Opierając się na doświadczeniu rodzinnym pan Henri Germain postanowił rozpocząć produkcję serów miękkich dojrzewających. Z biegiem lat mleczarnia bardzo się rozwijała. Przede wszystkim postanowiła na jakość serów, co już w 1991 roku Langres i Epoisses otrzymały certyfikat AOC (gwarancję miejsca pochodzenia oraz tradycyjne metody produkcji - w Polsce znany jako ChNP: Chroniona Nazwa Pochodzenia) i stały się wiodącymi produktami Fromagerie Germain. Był to rezultat dziesięcioletniej pracy okolicznych farmerów i Pierra Germain. Pracując dalej nad perfekcyjną jakością serów starali się o uzyskanie certyfikatu AOP. W 1996 uzyskali go dla sera Epoisses, a w 2012 dla sera Langres.
Germain w swojej ofercie posiada sery dojrzewające tj. Triple Crème, Cabécou, Cabécou czy Epoisses Sélection Affineur. Produkowane są z mleka krowiego, ale także z mleka koziego czy owczego.
"Rains" jest francuską mleczarnią wywodzącą się z wsi Berry. Mleczarnia produkuje takie produkty jak Faisselle (pyszne świeże sery), Crottins de Chèvre (małe okrągłe sery kozie z charakterem) i pyszne desery.
Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:
- ser Langers
- ser Triple creme
- ser Le Pico
- ser Epoisses
- naturalny jogurt owczy
- Crème Brûlée z wanilią Bourbon
wtorek, 25 marca 2025
Gofry migdałowe z twarogiem i liofilizowanymi borówkami
- 2 jaja
- 10 g erytrytolu
- 100 g twarogu chudego
- 30 g mąki migdałowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g liofilizowanych borówek
- szczypta soli