wtorek, 24 września 2024

Pełnoziarniste gofry z jogurtem śmietankowym i jajami przepiórczymi

Super szybkie, pełnowartościowe gofry z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej, jogurtu śmietankowego i oczywiści jaj przepiórczych od Złoty Ptak!




Składniki:
  • 6 jaj przepiórczych
  • 10 g erytrytolu
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g jogurtu śmietankowego "Maluta"
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę, jogurt i aromat - całość dokładnie wymieszać. Gofry smażyć w bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy przez 7-8 minut. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

czwartek, 19 września 2024

Zapiekanka serowa z makaronem, papryką, marchewką, pietruszką i cebulą

Idealna na jesienne dni, sycącą, rozgrzewająca zapiekanka z wykorzystaniem juhasków czosnkowych od Serolandii! Doskonale nadaje się do nich makaron, marchewką, papryka oraz cebula! Mniam!



Składniki:
  • 100 g juhasków czosnkowych
  • 50 g makronu suchego
  • 150 g papryki czerwonej bez nasion
  • 100 g marchewki (obranej)
  • 100 g pietruszki (obranej)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie 
  • 10 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Do gotującej, osolonej wody wrzucić makaron gotować 8 minut. W drugim garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucić marchewkę i pietruszkę - gotować 10 minut. Między czasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Paprykę, umyć usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Warzywa po ugotowaniu pokroić w plastry. W misce wymieszać juhaski serowe, paprykę, marchewkę, pietruszkę, cebulę, przyprawy oraz oliwę. Całość przełożyć do naczynia do pieczenia. Piec przez 20 minut przez 20 minut.

Smacznego! 

wtorek, 17 września 2024

Współpraca z "Serolandia"

"Serolandia" jest marką powstałą w 2000 roku w Piekielniku, posiadającą w swojej ofercie sery, które inspiracją do ich stworzenia była tradycja wyrabiania serowych specjałów zaczerpnięta z dziedzictwa tatrzańskich baców i rzemieślników, którzy od pradawna wyrabiali sery w górskich szałasach i bacówkach. Sery są wykonywane ręcznie z najlepszego mleka, a następnie tradycyjnie wędzone na bukowym drewnie, dzięki któremu uzyskują charakterystyczny aromat i smak.





Blog po raz kolejny nawiązał współpracę z niniejszą marka. W paczce znalazło się:











Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!
Zapraszam do zakupów!