czwartek, 18 lipca 2024

Ciasto owsiano-jaglane z brzoskwinią i pieprzem cytrusowym Maqaw

Ciasto z wykorzystaniem pieprzu? Na dodatek z dodatkiem płatków owsianych i mąki jaglanej, a na dodatek brzoskwini? W roli głównej pieprz cytrusowy Maqaw od Spice by Yango!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrusowego Maqaw 
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 210 g jogurtu śmietankowego Maluta
  • 85 g świeżej brzoskwini bez pestki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, pieprz cytrusowy, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pół opakowania jogurtu - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu ostudzić, wyjąć w formy. Następnie przekroić na pół i nanieść drugą połowę jogurtu. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego! 

wtorek, 16 lipca 2024

Kaszotto jaglane z piersią kurczaka na barszczu z kiszonych buraków

Rewelacyjne kaszotto z kaszy jaglanej z aksamitną piersią kurczaka przygotowanym na barszczu z kiszonych buraków od Bracia Piskorowie



Składniki:
  • 100 g piersi kurczaka
  • 50 g kaszy jaglanej suchej 
  • 250 ml barszczu czerwonego kiszonego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Na bardzo rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pierś kurczaka oraz kaszę, dodać przyprawy. Smażyć ok 2-3 minut. Następnie stopniowo dodawać barszcz do całkowitego wchłonięcia go przez kaszę. Gotowe danie podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

czwartek, 11 lipca 2024

Zupa krem z białych szparagów, wątróbką i białym ryżem

Zupy, zwłaszcza krem kojarzą mi się z najlepszymi wartościami odżywczymi. Dlaczego? Dlatego, że w jednej porcji znajdują się wszystkie niezbędne mikro i makroelementy z danych surowców, które został wykorzystane. Głównym gościem dzisiejszego postu są białe szparagi od Szparag z Wielkopolski.



Składniki:
  • 500 g obranych białych szparagów
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 50 g suchego ryżu białego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniale końce i dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić szparagi, ryż oraz przyprawy. Zalać wodą. Gotować przez 20 minut. Po 10 minutach wrzucić oczyszczoną wątróbkę drobiową. Gotować jeszcze 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć wątróbkę, zupę ostudzić, a następnie zblendować na gęsty, gładki krem.

Smacznego!