photo © Pinterest
niedziela, 26 listopada 2023
czwartek, 23 listopada 2023
Ciasto dyniowe z nadzieniem jogurtowym
Jesień za oknem daje swoje pole do popisu. Nie sprzyjająca aura powoduję, że na nic się nie ma ochoty, szczególnie na wyjście na zewnątrz. W celu poprawy humoru polecam przygotować ciasto dyniowe z nutką cynamonu!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 10 ml oleju rzepakowego
- 70 g mąki orkiszowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- 50 g puree z dyni
Nadzienie
- 150 g jogurtu naturalnego
- 10 g erytrytolu
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz puree z dyni. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.
Nadzienie
Po upieczeniu, ciasto ostudzić. Przekroić wzdłuż. Jogurt wymieszać z erytrytolem. Posmarować jedną część ciasta, położyć drugą część. Posmarować wierzch oraz boki. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!
wtorek, 21 listopada 2023
Ciasteczka owsiane z dynią i bananem
Bardzo szybciutkie i genialne w smaku ciasteczka owsiane bez dodatku maki oraz jaj, ale za to z dodatkiem dyni, banana i nasion!
Składniki:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g banana bez skórki
- 50 g puree z dyni
- 10 g rodzynek
- 10 g nasion słonecznika
- 10 g pestek dyni
- cynamon
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać rozgniecionego banana, puree z dyni, rodzynki, nasiona słoneczniki, pestki dyni, cynamon oraz sól. Całość dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować ciasteczka. Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 19 listopada 2023
Subskrybuj:
Posty (Atom)