Dynia po raz kolejny na moim blogu! Jest sezon, więc warto ją wykorzystać w swojej kuchni! W wersji zupy krem, a zwłaszcza z dodatkiem brukselek to petarda!
Składniki:
- 308g (1 szt) udka z kurczaka
- 350 g pieczonej dyni
- 150 g brukselek
- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć. Dynię podzielić na mniejsze porcje i usunąć nasiona. Brukselki wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 5-7 minut. Następnie odsączyć z wody i osuszyć. Dynię oraz brukselki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Kolejno do garnka włożyć udko kurczaka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15 minut. Następnie po upływie czasu do garnka wrzucić upieczoną dynię oraz brukselki. Dodać przyprawy. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Z ostudzonej zupy wyjąć udko. Zblendować na gęsty i gładki krem.
Smacznego!