czwartek, 1 września 2022

Zupa cukiniowo-pomidorowa z udkiem kaczki

Uwielbiam zupy krem! Tego rodzaju posiłki pozwalają na kompletowanie dania z różnych warzyw! Tym razem przygotowałam zupę z wykorzystaniem cukinii i pomidorów, a gwóźdź zupy to udka z kaczki od Lipowe Wzgórza



Składniki:

  • 500 g udek z kaczki
  • 500 g obranej i oczyszczonej cukinii
  • 300 g pomidorów
  • przyprawy: przyprawa do kaczki, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 1,5 l wody


Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć. Cukinię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Cukinię i pomidory pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić udka z kaczki oraz warzywa. Zalać zimną wodą. Gotować ok. 30 minut. Następnie wrzucić przyprawy i gotować kolejne 10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Odczekać do lekkiego ostudzenia. Jedno udko obrać i zblendować z zupą na gęsty krem.


Smacznego! 



wtorek, 30 sierpnia 2022

Współpraca z "Lipowe Wzgórza"

"Lipowe Wzgórza" jest marką, której historia sięga niemal 400 lat! W swoim asortymencie posiada produkty z upraw ekologicznych. Głównie mięso, jaja i produkty mięsne. Zwierzęta są hodowane w Lipowej niedaleko Żywca, które posiadają doskonałe warunki do życia! Hodowla jest prowadzona bez dodatków antybiotyków, a pasza jest dostarczana z pól niniejszej marki. Region słynie z czystego powietrza oraz zwierzętom jest dostarczana świeżą, górska woda! 





















Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

czwartek, 25 sierpnia 2022

Keto kakaowe ciasto serkiem mascarpone

Dieta to styl życia, nie katorga! Coraz więcej osób zmienia sposób odżywiania z uwzględnieniem diety ketogenicznej. Mam idealną propozycję na ciasto w stylu keto!  



Składniki:
  • 4 jaja 
  • 50 g erytrytolu
  • 125 g serka mascarpone
  • 30 g mąki migdałowej
  • 20 g kakao
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone. Następnie dodać mąkę migdałową, kakao oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!