niedziela, 20 lutego 2022

czwartek, 17 lutego 2022

Gorgonzola i Grana Padano z pieczonymi warzywami

Gorgonzola oraz Grana Padano od Moja Formagia tworzą doskonały duet, a w wersji z pieczonymi warzywami to istne mistrzostwo! 



Składniki:

  • 25g gorgonzoli
  • 25g grana padano
  • 100g marchewki
  • 100g pietruszki
  • 100g ziemniaka
  • 200g papryki czerwonej 
  • zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać, dokładnie umyć. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 15 minut. Między czasie paprykę czerwoną oczyścić z nasion, umyć i pokroić w plastry. Po upływie czasu warzywa wyjąć z wody i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać ziołami prowansalski i posypać startą gorgonzolą i grana padano. Piec przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 15 lutego 2022

Mascarponiks z makiem

Z całego serca polecam przygotować ciasto z wykorzystaniem serka mascarpone od Moja Formagia i maku! Deser jest bardzo delikatny, aż rozpływa się w ustach! Dodatek powoduje, że wypiek jest wyjątkowy!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 250g serka mascarpone
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 20g maku niebieskiego
  • aromat
  • 40g herbatników

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz mak niebieski. Całość wymieszać za pomocą szpatułki. Na spód natłuszczonej formy nałożyć herbatniki. Przelać masę ciasta. Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!