czwartek, 13 stycznia 2022

Zupa krem z cukinii i orzeszkami piniowymi

Obecnie cukinia jest dostępna przez cały rok! Mam doskonałą propozycję na jej wykorzystanie! Zupa krem z dodatkiem prażonych orzechów piniowych. Mniam!!!


Składniki:

  • 500g cukinii
  • 200g ziemniaków
  • 100g piersi kurczaka
  • przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, zioła prowansalskie
  • 20g orzeszków piniowych
  • 1,5l wody 

Sposób przygotowania:
Pokrojoną cukinię i ziemniaki zalać wodą. Gotować ok. 10 minut, następnie dodać pierś kurczaka i przyprawy. Całość jeszcze gotować ok. 10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Wyjąć pierś kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy. Międzyczasie uprażyć orzeszki piniowe. Całość dokładnie zblendować. Na powierzchnię posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.

Smacznego!

wtorek, 11 stycznia 2022

Zupa krem pomidorowa z ziemniakami

Sezon na pomidory jest przez cały rok, gdyż latem są świeże, a w okresie jesienno-zimowym można sięgnąć po te z puszki lub po prostu wykorzystać passatę. Z dodatkiem ziemniaków jest jeszcze bardziej aksamitna! 

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 250-300g ziemniaków
  • 700ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • 20g suszonej włoszczyzny 
  • 1,5l wody
Sposób przygotowania: 

Udka z kurczaka umyć. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15 minut, a następnie dodać obrane ziemniaki i pozostałe składniki. Gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Po upływie czasu z zupy wyjąć udka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zblendować na gęsty i gładki krem.


Smacznego! 


czwartek, 6 stycznia 2022

Ciasto z mascarpone i jabłkiem

Szybkie i bardzo wyśmienite ciasto z serkiem mascarpone od Moja Formagia oraz jabłkiem. Mmm... Przepychota!


Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 125g (1 szt,) banana
  • 65g serka mascarpone
  • 60g maki ryżowej
  • 60g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g obranego jabłka
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać olej, rozgniecionego banana, oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Kolejno dodać serek mascarpone - ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać za pomocą szpatułki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!