czwartek, 23 września 2021

Ciasto kakaowe z orzechami laskowymi i borówkami

Idealne do niedzielnej kawki - ciasto kakaowe z orzechami laskowymi i borówkami. Mniam, mniam!





Składniki:
  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 100g (1 szt) obranego banana
  • 30g mąki orkiszowej
  • 10g kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 20g orzechów laskowych
  • 20g borówek

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecionego banana. Ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię włożyć orzechy laskowe i borówki. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 


wtorek, 21 września 2021

Koktajl z śliwkami, borówkami, cynamonem w miodzie i jogurtem naturalnym

Na koktajl z sezonowymi owocami zawsze znajdzie się okazja. Proponuje na wykorzystanie śliwek i borówek z dodatkiem miodu z pasieki Pachniczówka  - smak jest rewelacyjny!



Składniki:


Sposób przygotowania:
Śliwki bez pestek, borówki, cynamonu w miodzie oraz jogurt naturalny umieścić w blenderze kielichowym. Całość dokładnie zblendować. 

Smacznego! 

czwartek, 16 września 2021

Ciasto orkiszowe z wiśniami

Uwielbiam wykorzystywać mąkę orkiszową do wypieków! Zawiera cenne źródło błonnika pokarmowego, które powoduje lepsze trawiennie oraz zaspokaja na dłużej głód. Super pomysłem jest wykonanie ciasta z wiśniami drążonymi, które idealnie nadają się do wypieków oraz deserów od Vortumnus.




Składniki:
  • 2 jaja
  • 60g erytrytolu
  • 40ml oleju rzepakowego
  • 140g mąki orkiszowej
  • 5g proszku do pieczenia
  • aromat
  • 50g odsączonych wiśni drążonych 

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię ułozyć wiśnie drążone. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!