Domowe pieczywo jak każdy wie jest najlepsze! Tym razem przygotowałam chleb żytni ze suszonymi śliwkami. Niebo w gębie!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozczyn
Do miseczki umieścić pokruszone świeże drożdże, wsypać cukier i wlać 250ml ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W przypadku suszonych drożdży wsypać je bezpośrednio do miski z mąką.
Do miski wsypać oba rodzaje mąk, sól, suszone drożdże lub rozczyn oraz ciepło wodę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojone suszone śliwki, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu chleb piec przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!