niedziela, 28 marca 2021

czwartek, 25 marca 2021

Zapiekany seryo sałatkowy z kalafiorem, pomidorkami i makaronem ryżowym

Idealny posiłek dla wegna, wegetarian, ale również mięsożerców. Te danie robi się dosłownie "samo", tylko wystarczy ugotować makaron, a kolejne etapy wykonują się w piekarniku.




Składniki:
  • 60g seryo sałatkowego
  • 50g makaronu ryżowego
  • 250g mieszanki mrożonej kalafiora z warzywami
  • 50g pomidorków
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz, sól, zioła prowansalskie 
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seryo sałatkowy pokroić w kostkę. Mieszankę kalafiora z warzywami wymieszać z seryo sałatkowym, makaronem i przyprawami. Przełożyć do formy, a następnie na powierzchni ułożyć pokrojone pomidorki. Całość piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

środa, 24 marca 2021

Ciasto orkiszowo-jogurtowe z polewą czekoladową

Święta tuż, tuż. Na każdym rodzinnym stole znajdują się wykwintne dania i desery! Mam doskonałą propozycję na bardzo delikatne ciasto z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej!




Składniki:
Ciasto
Polewa
  • 30g czekolady gorzkiej
  • 10g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, skyr i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Polewa
Czekoladę gorzką z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wyjęte i ostudzone ciasto.

Smacznego!
 

wtorek, 23 marca 2021

Placuszki jaglano-ryżowe z jogurtem kozim

Czy ktoś jadał placuszki z jogurtem kozim, a dokładnie z wykorzystaniem mąki jaglanej i mąki ryżowej? Chyba nie! Produkty z mleka koziego, są coraz bardziej popularne wśród polskiego rynku spożywczego. Przygotowałam super propozycję na śniadanie, obiad czy kolację dla wielbicieli produktów z mleka koziego!




Składniki:
  • 2 jaja
  • 10g erytrytolu
  • 50g mąki jaglanej
  • 50g mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 125g jogurtu naturalnego koziego
  • 10ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, aromat oraz jogurt naturalny kozi. Całość dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki podać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!