Zupełnie wegański tofurnik z polową krówkową, a ponadto w środku jest czekolada! Same pyszności, mmm.
Składniki:
Spód
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g erytrytolu
- 50g oleju kokosowego
- 30ml zimnej wody
Masa tofurnikowa
- 540g (3 kostki) tofu naturalnego
- 80g erytrytolu
- 400ml mleczka kokosowego
- 30g mąki ziemniaczanej
- sok z jednej cytryny
- 50g czekolady z orzechami + 5g mąki ziemniaczanej
Polewa
Sposób przygotowania:
Spód
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem, olejek kokosowym i zimną wodą. Całość dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Masa tofurnikowa
Do miski wrzucić odsączone tofu, erytrytol, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Całość dokładnie zblendować za pomocą blendera ręcznego. Czekoladę posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do masy tofurnikowej i wymieszać za pomocą szpatułki.
Po upływie czasu wyjąć z lodówki spód. Rozprowadzić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na spód wlać masę tofurnikową. Całość piec przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Po ostudzeniu ciasto wyjąć. Krówki podgrzać w mikrofalówce i bardzo szybko polać powierzchnię ciasta. Udekorować płatkami czekoladowymi.
Smacznego!