sobota, 21 września 2019
czwartek, 19 września 2019
Tofu z ryżem, fasolką w sosie sojowym
Uwielbiam takie posiłki, a dodatkowo zajmują mało czasu! Sos sojowy nadaje wyrazistego smaku oraz zapachu. Palce lizać!
Składniki:
Składniki:
- 1 kostka (180g) tofu wędzonego
- 50g suchego ryżu białego
- 200f fasolki szparagowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W garnkach gotujemy ryż i fasolkę (ok. 10 minut). Tofu kroimy w kostkę. Ugotowany ryż i fasolkę smażymy na patelni z olejem. Następnie dodajemy tofu i przyprawy. Na koniec wlewamy sos sojowy. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
wtorek, 17 września 2019
Ciasto kakaowe
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wykonana go nawet laik kuchenny! Idealny do niedzielnej kawy czy herbaty.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 2 białka jaj (opcjonalnie)
- 6 łyżek ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać białka, olej. Ponownie miksować. Kolejno dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 25 czerwca 2019
Placuszki cukiniowo-ziemniaczane
Jak dawno nie przygotowywałam placuszków warzywnych! Szczerze to nie pamiętam. Sezon letni jest w pełni, na straganach pełno sezonowych warzyw i owoców. Idealna kompozycja to cukinia i ziemniaki!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 1 mała cukinia
- 3 małe ziemniaki
- 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- przyprawy: pieprz, jarzynka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię i ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miski umieszczamy pozostałe składniki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)