wtorek, 2 kwietnia 2019

Bananowiec jogurtowy

Kto nie lubi bananów? Szyba nikt! Idealna przekąska, jak i dodatek na przykład w cieście! Upiekłam wyśmienite ciasto bananowe z dodatkiem jogurtu. Jogurt sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne i puszyste, a mąka kukurydziana nadaje słoneczną barwę.


Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 31 marca 2019

czwartek, 28 marca 2019

Ciasto daktylowe

Zdrowe, smaczne i bardzo szybkie ciasto daktylowe! Idealne dla gości czy do popołudniowej herbaty.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 sztuk daktyli + gorąca woda
  • aromat

Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiam na ok. 10 minut, aby zmiękły.
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej kokosowy. Ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Wrzucamy pokrojone namoczone daktyle. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!