Danie jest nieco pracochłonne, więc polecam je przygotować w weekend. Dawno nie jadłam tak pysznej i sytej zapiekanki, która niemal ma wszystkie smaki!
Składniki:
Sos:
Składniki:
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ketchupu o obniżonej zawartości cukru
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
Zapiekanka:
- 200g mięsa mielonego drobiowego
- 250g mrożonych warzyw po włosku
- 50g suchej kaszy jęczmiennej
- 125g (1 kulka) mozzarelli
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, kurkuma, papryka wędzona, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W naczyniu przygotowujemy sos. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Do naczynia warstwami nakładamy warzywa z mięsem, kaszą i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!