wtorek, 8 stycznia 2019

Sernik daktylowy

Sernik inny od klasycznego? Zawsze warto spróbować innych smaków, bo człowiek poznaje świat całe życie.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki mąki np. gryczanej
  • 2 łyżki sproszkowanych daktyli
  • 250g (opakowanie) twarogu półtłustego
  • aromat 
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy erytrytol. ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej kokosowy, ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę, daktyle, twaróg i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubite białka. Dokładnie mieszamy, ale nie za długo. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 6 stycznia 2019

czwartek, 3 stycznia 2019

Ciasto kawowe z daktylami

Bardzo słodkie i pyszne ciasto o smaku kawy i daktyli. Idealne do popołudniowej herbaty.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki kawy zbożowej np. "O Poranku"
  • 2 łyżka sproszkowanych daktyli
  • szczypta proszku do piecznia
  • aromat
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem lub ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!