wtorek, 1 stycznia 2019

Pstrąg wędzony z kaszą gryczaną i papryką czerwoną

Szybki posiłek dla zabieganych osób. Pstrąg tęczowy jest źródłem Omega 3 oraz kwasów EPA i DPA, kasza gryczana zawiera magnez, natomiast papryka jest bogata w witaminę C.



Składniki:


Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Między czasie myjemy, oczyszczamy i kroimy paprykę. Po ugotowaniu kaszy, podajemy pozostałe składniki.

Smacznego!



niedziela, 30 grudnia 2018

czwartek, 27 grudnia 2018

Tarta z kremem orzechowym i żurawiną

Na weekend idealnie nadaje się tarta z kremem orzechowym i żurawiną. Świetna propozycja dla gości!



Składniki:
Spód:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 
Wierzch:

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto będzie się lepić to oprószamy mąką. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i rozwałkujemy. Przekładamy do natłuszczonej formie. Widelcem nakłuwamy spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Po ostudzeniu nakładamy krem orzechowy i żurawinę, odstawiamy na kilka godzin na zastygnięcia.

Smacznego!