Na weekend idealnie nadaje się tarta z kremem orzechowym i żurawiną. Świetna propozycja dla gości!
Składniki:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
Wierzch:
- 4 łyżki kremu orzechowego
- 3-4 łyżki suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto będzie się lepić to oprószamy mąką. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i rozwałkujemy. Przekładamy do natłuszczonej formie. Widelcem nakłuwamy spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Po ostudzeniu nakładamy krem orzechowy i żurawinę, odstawiamy na kilka godzin na zastygnięcia.
Smacznego!