sobota, 27 października 2018
czwartek, 25 października 2018
Ciasto z soczewicy
Kto by pomyślał, że można upiec ciasto z rośliny strączkowe! Można? Można! Świetny smak i aromat. Każdy się skusi!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 120g suchej soczewicy + 1 łyżeczka erytrytolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka erytrytolu
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody (ok.150-200ml) wrzucamy soczewicę. Pod koniec gotowania dodajemy erytrytol. Odstawiamy do wystudzenia. W misce dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 23 października 2018
Gofry dyniowe na wytrawnie
Dynia po raz kolejny tym razem w gofrach na wytrawnie. Dzięki płatkom drożdżowym nieaktywnym gofry nabierają wyśmienitego smaku!
Składniki:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 3 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- szczypta proszku do pieczenia
- przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka słodka
- 1 łyżka pestek dyni
W misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz pestek dyni). Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy nalewamy masę. Pieczemy przez 10 minut. Gotowe gofry posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!
niedziela, 21 października 2018
Subskrybuj:
Posty (Atom)