czwartek, 6 września 2018

wtorek, 4 września 2018

Ciasto kokosowe z rabarbarem

Uwielbiam posiłki na słodko, więc piekę je jak najczęściej! W moim ogrodzie miałam jeszcze rabarbar, więc postanowiłam go wykorzystać w postaci wypieku. Rodzina była zachwycona słodkością, więc znikło w mgnieniu oka! 



Składniki:
  • 4 jaja
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 duży banan
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • 1/2 szklanki wody
  • +- 500g rabarbaru + 1 łyżka ksylitolu
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy ksylitolem. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby warzywo puściło sok.

Jaja ucieramy z ksylitolem i olejem kokosowym na puszystą pianę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon, aromat i wodę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Kolejno układamy rabarbar, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!