Sezon na truskawki w pełni. Uwielbiam je i dlatego wzięła się nazwa bloga (taka ciekawostka). Kefir i truskawki? Brzmi doskonale! Jeszcze tylko dodać mąkę i niezbędne składniki do wypieku - mamy ciacho!
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 30ml kefiru
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat
- 2-3 truskawki + mąka do obtoczenia
- dekoracja: płatki migdałowe
Sposób przygotowani:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, kefir, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno wrzucamy pokrojone i obtoczone w mące truskawki. Masę mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!