czwartek, 19 kwietnia 2018

Fasola czerwona, kukurydza konserwowa i kasza jęczmienna pęczak

Idealne danie dla wegetarian i wegan! Świetna i szybka propozycja na obiad lub kolacje.



Składniki:

  • puszka odsączonej fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy czerwonej
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej pęczak
  • olej lniany

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wodzy wsypujemy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie opłukujemy fasolę oraz kukurydzę. Po ugotowaniu kaszy całość mieszamy i polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

wtorek, 17 kwietnia 2018

Mozzarella z papryką i makaronem pełnoziarnistym

Proste i szybkie dania to duży plus dla zapracowanych osób. Moja propozycja to ser mozzarella, papryka i makaron pełnoziarnisty!



Składniki:

  • 125g (kulka) sera mozzarella
  • 1 papryka czerwona
  • 100g suchego makaronu
  • 1 łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy paprykę. Następnie odsączamy ser mozzarella i kroimy w mniejsze porcje. Całość podajemy z ugotowanym makaronem oraz olejem lnianym.

Smacznego!