sobota, 3 marca 2018
czwartek, 1 marca 2018
Wegańska szarlotka
Jabłka, jabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę!
Składniki:
Ciasto kruche:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki ksylitolu
Mus:
- 1 jabłko
- cynamon
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, olej oraz ksylitol. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (podsypujemy mąką, kiedy będzie się kleiło do dłoni). Gotową masę formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Między czasie przygotowujemy mus. Myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłko. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Prażymy, aż do momentu jabłko będzie miękkie. Dodajemy cynamon.
Po upływie czasu kulę ciasta dzielimy na pół. Jedną połówkę wykładamy spód natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na spód nakładamy mus i drugą połowę ciasta dzielimy na kęsy. Ponownie pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 27 lutego 2018
Placuszki z kaszy manny
Nie bardzo lubię smażyć placuszki, gdyż zajmują dużo czasu, ale jak mam chwilę wolnego to sięgam po najzdrowsze składniki oraz patelnię i działam! Placuszki z kaszy manny zjedzą nawet największe niejadki!
Składniki:
Składniki:
- 1 1/4 szklanki kaszy manny
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- cynamon
- aromat
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy suche składniki, a następnie mokre. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy na ok. 5-10 minut. Masa będzie bardzo gęsta, więc trzeba często mieszać podczas, gdy placuszki już będą się smażyć. Jedna łyżka to jeden placuszek. Na rozgrzaną patelnię z olejem smażymy placuszki. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
UWAGA! Placuszki bardzo chłoną tłuszcz.
niedziela, 25 lutego 2018
Subskrybuj:
Posty (Atom)