niedziela, 31 grudnia 2017

czwartek, 28 grudnia 2017

Pasta tahini

W końcu odważyłam się przygotować znaną wśród wegetarian, wegan i nie tylko - pastę tahini. Osobiście uwielbiam produkty w których jest sezam, więc ta pasta jest dopasowana idealnie dla mnie. Polecam przygotować ją samemu, gdyż wiemy co jemy.



Składniki:

  • 1 szklanka (100g) sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego

Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Kolejno ziarna przesypujemy do malaksera. Blendujemy, aż do momentu uzyskania rozdrobnienia sezamu. Następnie dodajmy olej. Blendujemy przez kolejne 2-3 minuty, aby pasta miała lejącą się konsystencję. Po przygotowaniu produkt przelewamy w naczynko, przechowujemy w lodówce.

Smacznego!