sobota, 30 grudnia 2017
czwartek, 28 grudnia 2017
Pasta tahini
W końcu odważyłam się przygotować znaną wśród wegetarian, wegan i nie tylko - pastę tahini. Osobiście uwielbiam produkty w których jest sezam, więc ta pasta jest dopasowana idealnie dla mnie. Polecam przygotować ją samemu, gdyż wiemy co jemy.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka (100g) sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Kolejno ziarna przesypujemy do malaksera. Blendujemy, aż do momentu uzyskania rozdrobnienia sezamu. Następnie dodajmy olej. Blendujemy przez kolejne 2-3 minuty, aby pasta miała lejącą się konsystencję. Po przygotowaniu produkt przelewamy w naczynko, przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
wtorek, 26 grudnia 2017
niedziela, 24 grudnia 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)