niedziela, 24 grudnia 2017
sobota, 23 grudnia 2017
czwartek, 21 grudnia 2017
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy?
Już za kilka dni rozpoczną się święta, czas spędzania z bliskimi w rodzinnym gronie i przy stole pełnym przepysznych dań!
photo © Google
Jesteś na diecie? Chcesz utrzymać wagę? Dbasz o zdrowie? Już niebawem usiądziemy przy stole wigilijnym próbując wyśmienitych potraw przygotowanych przez naszych bliskim lub przez samych siebie. Dania wigilijne są postne, ale zawierają mnóstwo kilokalorii, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Jak wiadomo człowiek jest tylko człowiekiem i wszystko należy wykonywać z umiarem. Jak dwa razy do roku pozwolimy sobie rozpustę w diecie to nic nam oczywiście nie zaszkodzi.
Potrawy przygotowujemy z sercem, aby smakowały innym. Świetną alternatywą jest zastosowanie kilku trików w daniach, które nie zmienią ich smaku, ale utną zbędne kilokalorie. Nadal będziemy się cieszyć, że nasze żywienie jest prawidłowe nawet w ciągu tych 2-3 dni.
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy?
- Ryba
Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak będzie taki sam, ale kilokalorie będą mniejsze!
- Barszcz czerwony, zupa grzybowa
Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu. Po prostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką. Doskonałą opcją będzie, jeżeli użyjemy mąki pełnoziarnistej i jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu.
Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając uwagi, że on jest przygotowany z białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie.
- Pierogi i uszka
Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika!
- Sałatka jarzynowa
Przygotowana z warzyw, ale zawiera w swoim składzie nieszczęsny majonez, który posiada olbrzymie ilości tłuszczu. Wystarczy, że majonez zamienimy na jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu. Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi.
- Kutia
Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym.
- Ciasta i inne słodkości
Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę. Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną czy kokosową; cukier: ksylitolem lub erytrytolem, a margarynę: dobrym jakością masłem lub olejem kokosowym nierafinowanym.
Ponadto należy używać dużą ilość przypraw i ziół taki jak: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, rozmaryn, słodka papryka, majeranek itd.
wtorek, 19 grudnia 2017
Lekkie ciasto z skórką pomarańczy
Zapach pomarańczy w okresie zimowych - coś pięknego! Kandyzowana skóra w cieście jeszcze lepsze rozwiązanie z dodatkiem mąki ryżowej, która sprawia, że wypiek jest bardzo delikatny. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki ryżowej
- opakowanie skórki pomarańczowej + mąka do obtoczenia
- aromat pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz skórki pomarańczowej). Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące skórkę pomarańczową. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)