niedziela, 17 grudnia 2017
sobota, 16 grudnia 2017
czwartek, 14 grudnia 2017
Tarta z musem mandarynkowym
Sezon na mandarynki w pełni. Jak każdemu z nas ich zapach kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Tak i te ciasto - przypomina nadchodzące święta.
Składniki:
Tarta
Składniki:
Tarta
- 2 jaja
- 2 1/2 łyżki oleju
- 3 łyżki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Mus
- 5-6 mandarynek
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jaja, dodajemy ksylitol, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i aromat. Całość dokładnie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Między czasie obieramy mandarynki, kroimy na mniejsze porcję. Wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę. Gotujemy, aż mandarynki się rozmiękną. Pod koniec dodajemy ksylitol i mąkę kukurydzianą.
Po upieczeniu się spodu nakładamy na wierzch mus mandarynkowy. Pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 12 grudnia 2017
A'la piernik z ciecierzycy
Zdrowe zamiennika ciast z wykorzystaniem warzyw? Dlaczego nie! Święta tuż, tuż, więc pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Piernik z ciecierzycy jest rewelacyjny! Jego smak przypadnie każdemu gustowi.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy
- aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie odsączamy i płuczemy wodą. Do miski dodajemy wszystkie składniki i dokładnie blendujemy na gładką konsystencję. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)