sobota, 23 września 2017
czwartek, 21 września 2017
Kokosowo-ryżowe placuszki dyniowe
Kolejny mój faworyt w placuszkach warzywnych. Dynię można przyrządzić na słono jak i słodko. Ja przygotowałam w wersji na słodko z dodatkiem mąk kokosowej i ryżowej. Palce lizać!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 10 tabletek słodziku
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat
- dynia (ok.200-300g)
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obraną i startą na grubych oczkach dynię. Dokładnie mieszamy. 1 łyżka do jeden placuszek. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Smacznego!
wtorek, 19 września 2017
Ciasto dyniowo-bananowe
Z racji tego, że sezon na dynię się rozpoczął postanowiłam upiec ciasto oto z tym warzywem. Dynia, aby nie była zbyt samotna dodałam banana, który nadaje wilgotności i słodyczy. Świetnie się nada na długie, jesienne wieczory do ciepłej herbaty lub kakao.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/4 sztuki ugotowanej dyni
- 1 banan
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka karobu
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy ugotowaną i obraną dynię oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 17 września 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)