niedziela, 27 sierpnia 2017

czwartek, 24 sierpnia 2017

Sałatka z awokado, jajkiem i pomidorem

Bardzo rzadko przygotowuję sałatki, ale jak już coś zrobię to chcę, aby było to idealne. Tak było i w tym przypadku! Sałatka, którą przygotowałam składa się z: awokado, jaja na twardo i pomidora. Świetna kompozycja, ale rewelacyjny smak!



Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • 1 średni pomidor
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, suszone pomidory, sól himalajska

Sposób przygotowania:
Awokado i jajo obieramy, kroimy w kostkę. Pomidora dokładnie myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby sałatka "się przegryzła".

Smacznego!

wtorek, 22 sierpnia 2017

Ciasto jaglano-migdałowe z suszonymi morelami

Uwielbiam kombinować w kuchni! Ciasta zawsze robię z głowy. Nie sugeruje się innym przepisem. O dziwo zawsze mi wychodzą! Tak było i tym razem. to był strzał w dziesiątkę! Mąka jaglana nadaje puszystość, a mąka migdałowa smaku i zapachu, natomiast suszone morele słodyczy.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 4 suszone morele + mąka do obtoczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę i obtoczone mąką suszone morele. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!