sobota, 22 kwietnia 2017
czwartek, 20 kwietnia 2017
Gotowana pierś kurczaka z komosą ryżową i buraczkami
Klasyczny i bardzo prosty posiłek, który przygotowuje się w zaledwie 15-20 minut. Gotowana na parze pierś kurczaka świetnie współgra z komosą ryżową i buraczkami.
Składniki:
Składniki:
- 100g piersi kurczaka
- 30g komosy ryżowej (ugotowanej)
- 200g tartych buraczków
- przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka marynujemy w przyprawach przez ok. 30 minut. Następnie gotujemy ja na parze przez ok. 10 minut. Komosę ryżową i buraczki podgrzewamy. Podajmy z piersią kurczaka.
Smacznego!
wtorek, 18 kwietnia 2017
Babka pomarańczowa
Już po świętach, ale dlaczego nie można zrobić po świątecznej babki? Warto zachować klimat świąt z tej okazji, że jest wiosna! Zachęcam do upieczenia bardzo dobrej i szybko znikającej babki pomarańczowej!
Składniki:
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- aromat pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok pomarańczowy, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, olej i aromat. Całość miksujemy do połączenia składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 16 kwietnia 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)