Kuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską!
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 1 l bulionu z rosołu
- 1 cebula
- 2 średnie papryki
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki i całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec wrzucamy łyżkę masła i przyprawy.
Smacznego!