czwartek, 29 września 2016

Risotto z papryką i suszonymi grzybami

Kuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską!



Składniki:

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1 l bulionu z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 średnie papryki
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki i całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec wrzucamy łyżkę masła i przyprawy. 

Smacznego!

wtorek, 27 września 2016

Gofry żytnio-kokosowe

Gofry zaczęłam robić coraz częściej, bo za każdym razem mi wychodzą! Jestem z siebie dumna. Przedstawiam Wam kolejny pomysł jak i przepis na gofry z mąka żytnią i kokosowa.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 10 tabletek słodziku
  • 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka karobu lub kakao 

Sposób przygotowania:
Na początku należy włączyć gofrownicę, aby się dobrze nagrzała. Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę, następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do dobrzej rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. 

Smacznego!