czwartek, 7 lipca 2016

Szybkie jednoporcjowe ciacho z bananem i rodzynkami

Jak każdy z nas cierpi na "zespół ochoty na słodkie". Jeśli nie mamy czasu, a chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek zachęcam do przygotowania tego jednoporcjowego ciacha. Dzięki mące ryżowej jest bardzo puszyste i delikatne, a z dodatkiem bananu wilgotne, aż wprost rozpływa się w ustach!



Składniki:

  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 20 tabletek słodziku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • aromat śmietankowy
  • 3 łyżki wody gazowanej

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek). Wszystko dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wrzucamy obtoczone w mące rodzynki lub suszoną żurawinę. Ponownie mieszamy. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 5 lipca 2016

Żytnie tosty z syropem ZERO KALORII

Kolejny przepis z wykorzystaniem syropu Zero Kalorii. Uwielbiam kombinować w kuchni, więc kolejny raz przygotowałam coś niezwykłego i zdrowego. Żytnie tosty idealnie nadają się na drugie śniadanie jak i kolację, na długą sycą, dostarczają mnóstwo cennych makroskładników.  Z dodatkiem syropu nadadzą aksamitnej słodyczy.



Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka w proszku (można ominąć)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • woda gazowana
  • aromat waniliowy
  • słodzik
  • syrop brzoskwiniowy Zero Kalorii

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia, aromat i wodą. Masą powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie masę przelewamy do nagrzanego opiekacza do kanapek. Opiekamy, aż do uzyskania lekko zarumienionego efektu. Podajmy z syropem Zero Kalorii.

Smacznego!