wtorek, 10 maja 2016

Gofry orkiszowe z liofilizowanymi owocami

W końcu skusiłam się wykonać gofry z mąki orkiszowej! Bardzo rzadko je robię, ale zawsze mi wychodzą, czyja by była to zasługa? Gofrownicę mam średniej jakości, ale nigdy  jeszcze mnie nie zawiodła. Danie postanowiłam wykonać z dodatkiem liofilizowanych owoców, dzięki nim gofry nabrały smaku i koloru.



Składniki:
2 gofry

  • 5 łyżek mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • aromat cytrynowy
  • 1 baton liofilizowany + 1/4 szklanki gazowanej wody 
  • olej do nasmarowana gofrownicy 

Sposób przygotowania:
Na początku należy włączyć gofrownicę, aby się dobrze nagrzała. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier trzcinowy i aromat cytrynowy. Ubijamy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i rozpuszczony w gazowanej wodzie baton. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na dobrze nagrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy przez ok. 10 minut w zależności od mocy gofrownicy.

Smacznego!

czwartek, 5 maja 2016

Pierś kurczaka z mieszanką kasz, fasolką szparagową i przecierem pomidorowym

Bardzo często jem posiłki z piersią kurczaka z przeróżnymi dodatkami. Tym razem przygotowałam z mieszanką kasz, fasolką szparagową i dodatkiem przecieru pomidorowego.



Składniki:

  • 100g piersi kurczaka
  • 50g mieszanki kasz Trendy Lunch (ugotowane)
  • 200g mrożonej fasolki szparagowej
  • 150g przecieru pomidorowego 
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie 
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy fasolką szparagową, dusimy kilka minut. Następnie dodajemy doprawioną pierś kurczaka i przecier pomidorowy. Pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie. Gotowe danie mieszamy z ugotowaną mieszanka kasz.

Smacznego!