sobota, 2 stycznia 2016
czwartek, 31 grudnia 2015
Karobowy chlebek bananowy
To już ostatni wpis w tym roku! Wszystkim czytelnikom dziękuje za udany rok blogowania i wspaniały licznik odwiedzin. Do herbaty w noworoczne popołudnie zachęcam do upieczenia prostego chlebka bananowego z karobem. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: orzechy lub bakalie
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecione banany, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Nadal mieszamy, aż do połączenia składników. Jeśli lubimy to możemy dodać obtoczone w mące orzechy lub bakalie. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka.
Smacznego!
wtorek, 29 grudnia 2015
Marchewkowe babeczki z przyprawą korzenną i orzechami
Święta, święta i po świętach. Większość z nas czuje przejedzenie po wytrawnych posiłkach, które zjadamy tylko kilka razy w roku, jeśli ktoś dba o linie - oczywiście. Marchewkowe babeczki są świetną alternatywą na sylwestrową przekąskę. Zachęcam do wypieku!
Składniki:
Suche:
Składniki:
Suche:
- 1 szklanką startej marchewki
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Mokre:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- orzechy lub bakalie
Sposób przygotowania:
Suche składnik mieszamy razem tak samo jak mokre. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papierowych papilotek zamieszczonych w specjalną blachę do babeczek. Na wierzch kładziemy orzechy lub bakalie. Babeczki pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka.
Smacznego!
niedziela, 27 grudnia 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)