sobota, 21 listopada 2015
wtorek, 17 listopada 2015
Jogurtowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki
Po raz pierwszy upiekłam tartę w wersji fit. Udała mi się! Tarta jest delikatna, ale za razem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :)
Składniki:
Ciasto:
Blacha o średnicy 20 cm
Składniki:
Ciasto:
Blacha o średnicy 20 cm
- 100g mąki pszennej graham
- 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1 jajko
- 150ml jogurtu naturalnego
Masa:
- 100g jogurtu naturalnego
- 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego
- 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody
- dodatki: wiórki kokosowe, rodzynki lub według własnego uznania
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, miód, jogurt naturalny i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto na tarte wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki na tartę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowujemy żelatynę. Do miseczki wlewamy jogurt, dżem i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Następnie masę przelewamy na tartę. Posypujemy wiórkami, rodzynkami lub ulubionymi dodatkami. Wkładamy do lodówki, aż do stężenia.
Smacznego!
niedziela, 15 listopada 2015
sobota, 14 listopada 2015
Chleb mieszany na drożdżach z kminkiem i rodzynkami
Od bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a domownicy nie mogli go nachwalić. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- 1 szklanka mąki graham typ 1850
- 2 1/2 szklanki wody
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka kminku
- rodzynki + mąką do obtoczenia
- płatki owsiane do posypania blachy
Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i czekamy, aż drożdże urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól i obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)