niedziela, 15 listopada 2015
sobota, 14 listopada 2015
Chleb mieszany na drożdżach z kminkiem i rodzynkami
Od bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a domownicy nie mogli go nachwalić. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- 1 szklanka mąki graham typ 1850
- 2 1/2 szklanki wody
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka kminku
- rodzynki + mąką do obtoczenia
- płatki owsiane do posypania blachy
Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i czekamy, aż drożdże urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól i obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
środa, 11 listopada 2015
Placuszki z miodem i przyprawą korzenną
Jesienna chandra panuję, w powietrzu czuć jesień, chociaż temperatura na to nie wskazuje. W mieszkaniach atmosfera typowa na tą porę roku. Z szuflady wyjęłam przyprawę korzenną, a z szafki miód, który naprawdę symbolizuje polską złotą jesień... Zachęcam do usmażenia prostych i bardzo smacznych placuszków. :)
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub do piernika
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 6 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia miód i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia z obu stron. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
niedziela, 8 listopada 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)