niedziela, 15 listopada 2015

sobota, 14 listopada 2015

Chleb mieszany na drożdżach z kminkiem i rodzynkami

Od bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a domownicy nie mogli go nachwalić. :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 1 szklanka mąki graham typ 1850
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • rodzynki + mąką do obtoczenia
  • płatki owsiane do posypania blachy 

Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i czekamy, aż drożdże urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól i obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!

środa, 11 listopada 2015

Placuszki z miodem i przyprawą korzenną

Jesienna chandra panuję, w powietrzu czuć jesień, chociaż temperatura na to nie wskazuje. W mieszkaniach atmosfera typowa na tą porę roku. Z szuflady wyjęłam przyprawę korzenną, a z szafki miód, który naprawdę symbolizuje polską złotą jesień...  Zachęcam do usmażenia prostych i bardzo smacznych placuszków. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub do piernika 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu naturalnego 
  • 6 łyżek mleka 

Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia miód i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia z obu stron. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!