czwartek, 24 września 2015
wtorek, 22 września 2015
Ciasto z gruszkami
Proste, smaczne, a zarazem szybkie w przygotowaniu - ciasto z gruszkami. W końcu doczekałam się własnych gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z rodziną przy herbacie. :)
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka 2%
- aromat waniliowy
- 2 obrane i pokrojone w kostkę gruszki
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem i aromat waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy: oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy gruszki i mieszamy dokładnie łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 20 września 2015
wtorek, 15 września 2015
Cynamonowo-migdałowe muffinki z rodzynkami
Po raz pierwszy upiekłam muffiny w pełnym wymiarze fit. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc nie może zabraknąć cynamonu. Przedstawiam proste i bardzo smaczne muffinki. :)
Składniki:
4 sztuki
Sposób przygotowania:
Mokre i suche składniki mieszamy oddzielnie. Do mleka z ubitym jajkiem dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące rodzynki. Ponownie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
4 sztuki
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek + mąka do obtoczenia
- 1/2 szklanki mleka
- kilka kropli aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
Mokre i suche składniki mieszamy oddzielnie. Do mleka z ubitym jajkiem dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące rodzynki. Ponownie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)