Kiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor!
Składniki:
Składniki:
- 1 mały kalafior
- pęczek włoszczyzny
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- warzywko
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa i soczewicę przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i warzywko. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Kolejno całość blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!