czwartek, 11 czerwca 2015

Owoce, które dają nam orzeźwienie

Pierwsze upały za nami, ale w krótce będą następne. Każdy z nas szuka szybkiego rozwiązania na ochłodzenie i orzeźwienie organizmu. Najprostszym sposobem, są świeże owoce, które świetnie się sprawdzają do koktajli czy naturalnych wód smakowych. Poniżej przedstawiam najpopularniejsze owoce, po które sięgamy najczęściej w letnie upalne dni.


A R B U Z

N E K T A R Y N K I

B R Z O S K W I N I E

ANANAS

T R U S K A W K I

M A N G O

M E L O N Y

C Z E R E Ś N I E

M A L I N Y

J A G O D Y

wtorek, 9 czerwca 2015

Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką

Bardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :)



Składniki:
Ciasto:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • truskawki
Kruszonka:
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką.

W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche.

Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



Milion Smaków Truskawek - druga edycja

sobota, 6 czerwca 2015

Bigosik z młodej kapusty

Bardzo lubię potrawy, które przygotowuje moja mama, ale zawsze muszę coś w nich zmienić. Stawiam na lekkość i zdrowość, Tym razem bigosik z młodej kapusty bez żadnych zasmażek i tłustych mięs. Lekko, zdrowo i apetycznie!



Składniki:

  • 1/4 młodej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie 
  • susz warzywny 
  • warzywko
  • świeży koperek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 skrzydełka z kurczaka 
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, szatkujemy i ponownie myjemy. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka i pozostałe składniki. Gotujemy ok. 30 minut, aż bigosik stanie się gęsty i lekko wygotuje się woda. Na koniec obieramy skrzydełka z kości i ponownie wrzucamy do garnka.

Smacznego!