Owsiankę jem codziennie, ale niestety byłoby to zbyt monotonne, gdym cały czas jadła ją na "sucho". Zawsze w moim śniadaniu nie brakuje owoców. Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna, więc czas dodać ją do swojego ulubionego posiłku. :)
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka siemię lnianego
- 1 łyżeczka nasion dyni (opcjonalnie)
- kilka sztuk migdałów (opcjonalnie)
- 1/2 banana
- 3/4 szklanki truskawek
- 1 szklanka mleka 2%
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane na noc zalewamy wrzącą wodę. Następnego dnia do garnka wlewamy mleko, płatki owsiane, wszystkie nasiona i pokrojonego lub rozgniecionego banana. Gotujemy, aż owsianka będzie bardzo gęsta i mleko będzie się gotowało. Po przygotowaniu dodajemy pokrojone truskawki i przykrywamy przykrywą, aby owsianka napęczniała. Po upływie czasu przelewamy ją do miseczki.
Smacznego!