Składniki:
Spód:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 10g drodży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
Dodatki:
- 50g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- przyprawa gyros
- olej
- 1 średnia pieczarka
- 1/4 małej cebuli
- ketchup
- zioła prowansalskie
- 25g sera żółtego
W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła wodą. Po urośnięciu drożdży do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni podsypujemy mąką. Po dokładnym wyrabianiu ciasto formujemy w kulę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Między czasie myjemy pieczarkę, cebulę, osuszamy i kroimy w plastry. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso z przyprawą gyros. Na tartce ścieramy ser żółty.
Jeśli ciasto urosło to formujemy go w koło i zawijamy brzegi. Widelcem dziurkujemy środek. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na ciasto nakładamy ketchup (aby było go na całej powierzchni spodu) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie nakładamy mięso mielone, pieczarki, cebulę i starty ser żółty. Pieczemy przez 5-6 minut w 180 stopniach.
Smacznego!