czwartek, 14 maja 2015

Mini pizza na spodzie graham z mięsem mielonym

Kiedy ja ostatnio jadłam zdrowego fast food'a? Prawie rok temu, kiedy dodałam po raz pierwszy na bloga przepis na pizze. Jak ja mogłam wytrzymać? Sama nie wiem. Oto kolejna propozycja na odchudzony posiłek. :)



Składniki:
Spód:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 10g drodży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Dodatki:
  • 50g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • przyprawa gyros
  • olej
  • 1 średnia pieczarka
  • 1/4 małej cebuli
  • ketchup
  • zioła prowansalskie 
  • 25g sera żółtego

Sposób przygotowania:
W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła wodą. Po urośnięciu drożdży do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni podsypujemy mąką. Po dokładnym wyrabianiu ciasto formujemy w kulę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 
Między czasie myjemy pieczarkę, cebulę, osuszamy i kroimy w plastry. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso z przyprawą gyros. Na tartce ścieramy ser żółty.
Jeśli ciasto urosło to formujemy go w koło i zawijamy brzegi. Widelcem dziurkujemy środek. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na ciasto nakładamy ketchup (aby było go na całej powierzchni spodu) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie nakładamy mięso mielone, pieczarki, cebulę i starty ser żółty. Pieczemy przez 5-6 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 12 maja 2015

Gryczane racuchy z jabłkami

Przypominają mi się smaki z dzieciństwa, kiedy moja mama przygotowywała mi smaczne racuszki z jabłkami. Tym razem w wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 średnie jabłko 
  • cukier puder do posypania
  • olej

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy, aż jajko będzie "puszyste". Dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Każdy placuszek nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Opcjonalnie można racuszki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

sobota, 9 maja 2015

Zupa pomidorowa z ryżem

Jedna z moich ulubionych zup. Tak mi posmakowała, że jadłam ją przez kilka dni, dzięki gęstej konsystencji syci na bardzo długo. :)



Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50g suchego białego ryżu
  • jarzynka bez soli
  • pieprz 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy włoszczyznę i ryż. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pomidora. Smażymy, aż do lekkiego zarumienienia i ładnego zapachu. Kolejno cebulę i pomidora przekładamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy, aż do zgęstnienia i napęcznienia ryżu. Pod koniec dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę, aż wszystko nabierze aromatu.

Smacznego!